Možná jste si při návštěvě učebny chemie všimli velké modré aparatury stojící vedle stolku s počítačovým monitorem. V jejím nitru se nachází jablečná drť smíchaná s vodou. Jedná se o první fázi projektu „KVAS“ realizovanou studenty oktávy a čtvrtého ročníku v rámci semináře z biologie. Tato fáze projektu si klade za cíl upevnit vědomosti, dovednosti a návyky z problematiky biochemie kvasných procesů se zaměřením na alkoholové kvašení, prohloubit většinu klíčových kompetencí stanovených Rámcovým vzdělávacím programem pro gymnázia a rozvinout tolik potřebnou finanční gramotnost.
Produktem výše zmíněného kvasného procesu je mimo jiné i plynný oxid uhličitý (CO2), který v horní části aparatury uniká hadičkou do skleněné nádobky s vodou. Tuto hadičku je možné z nádobky vyjmout a plyn ve volných chvílích jímat například do mikrotenového sáčku od svačiny, prázdné PET láhve nebo prostě jenom tak do kbelíku či batohu (CO2 je těžší než vzduch). Jeho následným vypuštěním do zemské atmosféry můžete i vy přispět svým malým dílem ke globálnímu oteplení planety (CO2 je skleníkový plyn) a bojovat tím proti případné nadcházející době ledové. Po přečerpání plynu vraťte, prosím, hadičku zpět do nádobky.
Ve druhé fázi projektu, která proběhne zhruba v únoru a již nebude součástí výuky, se ve spolupráci s martínkovickou firmou Gastropal, s. r. o. pokusíme ze vzniklého roztoku oddělit destilací jeho jednotlivé frakce, zejména potom odpadní produkt alkoholového kvašení – etanol, který se dá použít v domácnosti jako mycí prostředek nebo je součástí nemrznoucích směsí do ostřikovačů aut.
Pavel Trenčanský